Ariston bojler anód csere

Kérem értékeljen!

 Anód csere, anód felülvizsgálat!

Minden villanybojler tartalmaz anódot, legalábbis  a gyártaskor még  volt benne.  Gyakran hallom bojlercsere vagy szerencsés esetben szerelés során, hogy senki nem  mondta, hogy ezt cserélni kell. Pedig kell! A garanciajegy vagy a használati útmutató minden esetben tartalmazza a gyártó anód felülvizsgálatra vonatkozó előírásait, javaslatait!

Milyen gyakran kell ellenőrizni, cserélni az anódot?

Az Ariston készülékek a garanciális időszakban évenkénti, a Hajdu készülékek 2 évenkénti karbantartásra vannak a gyártó által ítélve. A karbantartás költsége mindig a felhasználót terheli, így gyakran anyagi megfontolásból marad el a karbantartás. Az első karbantartást szerintem nem érdemes kihagyni! Ilyenkor már látszik a vízkő mennyisége és az anód állapota, ebből pedig következtetni lehet, hogy milyen gyakran  esedékesek a karbantartások, illetve hosszabbodik, duplázódik a garancia.

A képen egy két tartályos Ariston bojler látható. A bal oldali tartály anódja elfogyott, csak egy vas csonk maradt, míg a jobb oldali tartály  anódja még használható állapotú volt.

 Ez a jobb oldali tartály. Itt volt használható állapotú az anód. Látszik némi vízkő, a belső melegvízcső és egy jó állapotú, ép bevonatú tartály.

 

 

 

 

  Ez  pedig a bal oldali, anód nélküli tartály. Nem tökéletes a kép, de látszik ami kell, az anód elfogyott és a tartály erősen korrodálódott, rozsdasodott.

Ez vezetett a bojler kilyukadásához és a drága cseréhez!

 

 

És most jöjjön a végkövetkeztetés:

A bojler karbantartására szükség van!

Ha nem akar, bojlert cserélni az ezzel járó kellemetlenségekkel és magas költséggel, akkor garanciális időszakban típustól függően 1-2 évente, garancián túl pedig 2-3 évente célszerű vizkőtelenítéssel egybekötött anód felülvizsgálatot tartani.

6 thoughts on “Ariston bojler anód csere”

 1. Kedves Péter,

  A napokban vettem egy Ariston Velis Evo 100 wifi-s bojlert. Egy “egyszerű” kérdés lenne csak…..
  Hogyan tudom levenni a bojler alján lévő burkolatot, h fixen tudjam bekötni a villamos hálózatba. Mert ugye úgy szabványos és így tudom, csak az vezérelt (éjszakai) árammal használni. Nem szeretném eltörni, sem magát a burkolatot, sem a pattintó füleket, ha van ilyen. A két csavart kicsavartam, de olyan mintha vmi még fogná, viszont kívülről semmi sem látszik.

  Köszönettel, Norbert

  1. Kedves Norbert!
   Valóban a csavarokon kívül, csak patentok fogják, amiket nem lehet kipattintani. A vezeték nyilasánál nyúljon be és feszegesse, kézzel.Egy két patent elenged, de a burkolatot vissza tudja majd kulturáltan tenni.

 2. Tisztelt Péter!
  4 éves ariston bojlert kellene vízkőteleníteni. Szűkséges e a fűtőszál cseréje vagy maradhat a régi? Tapasztalat hogy javítás után hamarosan tönkre ment a régi fűtőszál.

 3. Kedves Péter!

  Sajnos csak most hallottam róla, hogy pár évente ellenőriztetni kell a villanybojler anódját. Ha két és fél éve vásároltam a készüléket (Ariston Velis 100), ez máris azt jelenti, hogy garanciát vesztettem a készülékre?

  Amennyiben igen, feltételezem nem fontos ezentúl hivatalos szervizzel végeztetnem a karbantartási munkát?

  1. Kedves Gergely!
   Hajdu bojlereknél két évente kell az adódott felülvizsgáltatni, az Ariston készülékeknél egy évente. Ha két és féléves a készüléke akkor valóban, a garancia már nem érvényesíthető. Karbantartási munkát mindenképpen érdemes megcsináltatni, mert ha elfogy az Anód, kilyukadhat a készülék. Mi, garanciális és garancián túli javításokban és karbantartásokban is tudunk segíteni.
   Üdv, Péter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

+ 36 = 45

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..