Bojler javítás – Bojler Karbantartás

Bojler javítás, bojlercsere helyett bojler karbantartás!

A Hajdu, Ariston  villanybojler javítása általában egyszerű és nem igényelnek gyakori karbantartást. Garanciális időszakban,  az Ariston bojlereket évente kell karbantartani a teljes körű garanciáért, a Hajdu bojlereket két évente, de ez csak a tartályra vonatkozik. A garancia letelte után két  évente javasolják a gyártók  a vízkőtelenítést. A bojler karbantartás elhanyagolásának következménye a drága bojler javítás, vagy a bojlercsere lehet, előzze meg a nagyobb kiadásokat!
A villanybojlerekben található az aktív anód (szerepe a korrózióvédelem), ami a használat során folyamatosan fogy. Átlagos használat mellett kb. 1,5-2 év alatt elvízkövesedik, és az anód elfogy,  a bojler rozsdásodni kezd és kilyukad. Ezért szükséges a bojler karbantartás. A bojler javítás során – amennyiben meg kell bontani a készüléket – mindig cseréljünk tömítést, szükség esetén (10 mm keresztmetszet csökkenés, bárhol) anódot.
Sokszor fél vödör vízkövet kell kiszedni a bojlerből. A vízkő lerakódik a fűtőszál köré megnövelve a felfűtési időt és ezzel többletfogyasztást, illetve többletköltséget okoz.
Nézze meg a bojler javítás videókat.

A karbantartás elmulasztásával a bojler meghibásodását kockáztatja és tudjuk, hogy mindig a négynapos ünnep első napján marad melegvíz nélkül a család, és ilyenkor macerás a bojlerjavítás is, nincs elérhető bojlerszerelő illetve alkatrész . Ha nincs rendszeresen (2-3 évente) vízkőtelenítve, illetve az anód cserélve, akkor számolnia kell a tartály átrozsdásodásával, ami új bojler beszerzését, felszereltetését és az ezzel együtt komoly költséget von maga után.

Köztudott, hogy a villanybojlerek hálózatra kapcsolásánál lehetőség van éjszakai árammérős üzemeltetésre, amelynek áramtarifái a nappalinál olcsóbbak. Az éjszakai felfűtési ciklusban üzemeltetett villanybojlernél nyilván nem közömbös, hogy a tárolt meleg víz hőmérséklete milyen. Villanybojler javításnál előfordulhat, hogy az éjszakai áram hiánya miatt nem működik a bojler. Mindenesetre a korszerű hőszigetelő anyagok – a környezetvédelmi előírásoknak is eleget téve – szinte tökéletesen, minimális hőveszteséggel biztosítják a megfelelő hőmérséklet megőrzését.
A forró víztárolók (bojler) védelmét szolgálja – arra az esetre, ha a hőfokszabályozó meghibásodna – egy beépített másodlagos biztonsági szerelvény, a hőkorlátozó, amely a meghibásodott hőfokszabályzót helyettesíti, megakadályozva ezzel a bojler vizének felforrását, s a gőzfejlődéssel együtt járó robbanásveszélyt. Ezért is fontos a bojler karbantartás!

BOJLER JAVÍTÁS – BOJLER BIZTONSÁGI SZELEP

További, nélkülözhetetlen biztonsági alkatrész, a bojler-biztonsági szelep. Beépítése mindig a tápvízellátó hálózat bojler elötti szakaszába történik. Tehát a bojler hideg víz ágába kell beépíteni. Csatlakoztatása 1/2″ belső menettel történik. bojler karbantartás biztonsági szelep
Felépítése: A vízáramlás sorrendjében magába foglalja: A (1) visszacsapó szelepet, amely megakadályozza a víz visszaáramlását a bojlerből a tápvízhálózatba. A biztonsági szelepet (2), amely elvezeti a bojler felfűtése következtében táguló víz által okozott, illetőleg a hőmérséklet-korlátozó együttes hibája eseténkeletkező túlnyomást.
A lefúvógomb (4) balra történőelfordításával a szeleptányért (2) ki lehet emelni és a vizet a bojlerből le lehet engedni, a lefúvató csövön (3) keresztül.
Fűtés közben biztonsági okokból az elvezető vezetékből víznek kell folynia!
Működés ellenőrzése végett a lefuvató gombot időnként balra, a beütött nyíl irányába kell elforgatni. A bojlerből a leeresztő vezetéken keresztül ilyenkor víznek kell távoznia.

Biztonsági szelep  – bojler javítás

Beszerelési utasítás:
A biztonsági szelepeket a bojler bemenő hidegvíz -vezetékbe kell beépíteni és a bojlertől nem szabad lezárhatónak lennie. A biztonsági szelep és a bojler közé semmiféle elzáró eszközt, szennyfogót vagy szűkítőt nem szabad beszerelni.
A bojler biztonsági szelepek jól hozzáférhetőek legyenek, biztosítani kel, hogy lefúváskor személyek a kiáramló víz vagy gőz által ne legyenek veszélyeztetve.

A bojlerekhez nyitott, megfigyelhető lefúvató vezetéket kell készíteni, amelyet a befagyástól is óvni kell, ezért a víz kifolyása épületen belül legyen.
A lefúvató vezetéknek a biztonsági szelep kimenő keresztmetszetével megegyezőnek kell lennie, és legfeljebb két ív lehet rajta, max. hossza pedig két méter lehet. Ha több ív vagy nagyobb hosszúság kell, akkor a lefúvóvezeték névleges méretét egy névleges átmérővel nagyobbra kell választani. A lefúvóvezeték iránya eső jellegű legyen.

Villanybojler biztonsági szelep karbantartás:

A biztonsági szelep a szakszerű beszerelés után karbantartást ritkán igényel. Abban az esetben azonban, ha a bojlerből kifolyó víz nem kellő tisztaságú, előfordulhat, hogy a belsejét tisztítani kell. A szelep tisztítását, szétszedését csak szakember végezheti. Az elszennyeződés jele, ha a szelep nem csak felfűtés alatt, hanem azon túl is állandóan folyik. Ilyenkor mielőtt a szelepet megbontanánk, először lefúvást kell végezni kb. 10-20 másodpercig. Ha ez nem segít, a szelepet meg kell bontani. Vízhálózatot elzárjuk, és a bojlert víztelenítjük. A biztonsági szelepet nem kell kiszereleni. Ezek után a szelepfelsőrészt kicsavarjuk. Ezt a felsőrészt tisztítás miatt tovább bontani nem kell és nem is szabad. Most már hozzáférhetünk a szelepülékhez, illetve környezetéhez. A tisztítást ecsettel és ruhával kell végezni, fémszerszám használata tilos. A szelepülék megsérülése a szelep tönkretételét jelenti.
A szelep kitisztítása után a szelepfelsőrészt visszacsavarjuk eredeti helyzetébe, így a beállított nyomásérték nem változik meg.

Rövid határidővel, (akár azonnal is) vállalom Hajdu villanybojler vízkőmentesítését, bojler javítást, villanyszerelést.

Ha további információra van szüksége vagy kérdése van bojler javítással kapcsolatban, olvassa el blog oldalunk informáló cikkeit vagy tegye fel kérdését.