Ha gázbojlert, bojler szerelő cserélné villanyra, vagy csak a régi bojlert újabbra, amit mindenképpen tudnia kell és amire érdemes odafigyelni!

“Bojler szerelő”

Természetes, hogy nem mindenki ért a cserével járó munkákhoz, így információra van szüksége. Ebben segít a megbízott bojler szerelő. Kivéve, ha nem áll a helyzet magaslatán…

bojlerguru.hu

Néhány esetben a lehetőségek korlátozottak, de az is előfordul, hogy a szaki korlátolt. Mutatok néhány példát, amikor a házilagos kivitelezés, a szakember gondolkodása, vagy a lehetőségek miatt, finoman szólva furcsára sikeredett a kivitelezés!

A bojler kiválasztásának szempontjai, egy bojler szerelő véleménye alapján:

  • létszám, fürdési szokások : A bojler mérete függhet a felhasználók számától. Én már két főre is 80 literes bojlert vennék, így lehetőség van alacsonyabb hőmérsékleten üzemeltetni a bojlert, ami akár alacsonyabb fogyasztást, de mindenképpen kevesebb vízkövet jelent. A fürdési szokások is számítanak. Egy gyors zuhanyzás kevesebb vizet használ, mint a kádban fürdés.
velis bojler javítás
két tartályos velis bojler
  • egy vagy két tartályos: a két tartályos készülékekben több az alkatrész, így statisztikailag nagyobb a meghibásodás esélye, ugyanakkor elegáns, keskenyebb kivitelű, és jelentősen gyorsabb a felmelegítés.
ariston bojler szerelő
Fektetve is szerelhető, de nem ajánlom
  • fekvő vagy álló bojler: Bojler szerelőként, szerelni jobb az álló kivitelt, ez a karbantartás árában is jelentkezhet, és bizonyos meghibásodások is elkerülhetőek. Az álló kivitel hatásfoka jobb, csak akkor javasolt fektetni, ha nincs más lehetőség.
  • Egy 100 literes Ariston Velis, 28 literrel kevesebb melegvizet termel és 22kwh/hó többet fogyaszt fekvő felszerelés esetén mintha álló helyzetben szerelték volna!
ariston bojler szerelő

Fekvő felszerelés során sajnos gyakran előforduló szerelési hiba, hogy a kiállásokat a rossz, jobb oldalra tervezik és kivitelezik. Ennél csak az nagyobb baj, ha a bojler felszerelése után sem veszik észre a hibát és úgy hagyják.

Ariston bojler szerelő
Bal oldalon egy rossz irányba fordított készülék, jobb oldalon a matrica, hogy hogyan kellett volna

Bojler csere házilag

A villanybojler, bojler szerelő szakember általi felszerelése, beüzemelése, nem feltétele a garanciának ellenben, a garanciális karbantartást csak az adott márkával szerződött szakszerviz végezheti! A garanciális javítás ingyenes, de a karbantartás fizetős. A saját kivitelezéshez is szükséges némi szakértelem. Az alábbi videón látszik a fordítva felrakott tartó, a rossz helyre bekötött villanyvezeték és ezek következménye. Ha később érkezem, tragédia is lehetett volna, hiszen nem sok kellett, hogy a bojler ne álljon földkörüli pályára.

A bojler felfogatása is komoly kihívás néhány barkácsolónak. Itt érdemes megjegyezni, hogy egy 80 literes bojler, kb 30 kg üresen, de 110 kg vízzel együtt. Egy ekkora súly megtartása komoly dübelt és csavart kíván, és persze a fal szerkezetét is figyelembe kell venni.

bojler szerelő, bojler csere
Lehet így is, de nem javasolt!

Hova ne rakjunk bojlert? – bojler szerelő

bojler szerelő

Bojler szerelések során gyakran találkozunk, padlásra rakott, lépcső alá elrejtett, szekrénybe beépített, álmenyezet fölé eldugott és egyéb furcsa helyre szerelt villanybojlerrel. Ha kíváncsi egy bojler szerelő véleményére, jobb ha keresünk egy praktikusabb helyet, mert ezeknek a villanybojlereknek a vízkőtelenítése, javítása, szerelése gyakran okoz problémát a helyhiány miatt, így a bojler karbantartása is gyakran elmarad. Ha nem melegíti a vizet, nem fűt a bojler, vagy csak a lámpa nem világít, esetleg csöpög, minden esetben nehezen javíthatóak és csere esetén, gyakran nagy kihívást jelentenek.

Milyen márka, típus: Szinte mindegy milyen márka, mi bojler szerelőként Aristont és Hajdut javítunk, így ezeket a készülékeket ajánlanám. A Hajdu készülékek „C” energia osztályú készülékek, megbízható működéssel, kétévenkénti karbantartással. Az egyszerűbb hengeres Aristonok „C” a tégla alakú Ariston Velis bojlerek „B”  a hőszivattyús Ariston Lydos Hybrid „A” energiaosztályú bojlerek, melyek megbízhatóan működnek, (garanciális időszakban, javasolt) évenkénti karbantartással.

Bojler, bojler szerelési árak 2019

Olcsó bojlert már 30.000 Ft-ért lehet venni, Hajdut 45-55.000 forinttól (80-120 liter) Ariston Velis-t 65.000 forinttól, Ariston Lydos Hybrid 162.000 Ft. A felszerelés költsége nálunk 15-20.000 Ft. A karbantartás költsége is ilyen összeg, típustól függően.

Javítás költsége: A Hajdu készülékek javítása egyszerű, alkatrészek kedvező áron, könnyen elérhetők. Az Ariston készülékek javítása, felkészülést folyamatos fejlődést igényel. Az Ariston készülékekhez az alkatrészellátás biztosított, a javítás részben az alkatrész árak, részben a hozzáértő szerelők száma és leterheltsége miatt drágább. Aktuális árak itt!

élettartam: Harminc éve gyártott Hajdu bojlerekkel csak ritkán találkozni, de a húsz éves készülék, nem ritka. A mai fogyasztói társadalomban az új bojlerek valószínűleg nem tartanak ki csak 10-15 évig, de a karbantartás hiánya miatt ez akár 3-5 évre is csökkenhet. Vízkőtelenítés, bojler szerelő elérhetőség itt!