bojler bekötés

Villanybojler bekötés és annak buktatói. Hogyan csinálja, mire figyeljen, miért ne csinálja házilag!

A képen egy hibás bojler bekötés által okozott tűz nyomai látszanak, most megtudhatja, hogyan kerülheti el, hogy ön is így járjon.

Bojler bekötés

A bojler bekötés  csak állandó bojler bekötés hibajellegű lehet fix csatlakozással. Fali dugaszoló alkalmazása tilos!

Bár sok helyen használják így, ettől még nem szabályos ez a fajta bojler bekötés! Az érintkezők meglazulásával apró szikrák húznak át a két érintkező között ez melegedést okoz és a végeredmény a fenti képen látható.  A hibás  bojler bekötés nem csak a tűz, hanem az áramütés veszélyét is hordozza.

A hálózati áramot mindkét pólust megszakító kapcsolón keresztül kell a bojlerhez vezetni, aminek a nyitott érintkezői közötti távolság legalább 3 mm. Ennek magyarázata, hogy  bojler szerelés, bojlerkarbantartás vagy egyéb üzemszünet során a bojler biztonságosan feszültségmentesíthető kell, hogy legyen.

Bojler bekötés, Kábel:


Fontos, hogy a hálózati csatlakozó vezeték keresztmetszete: 1,5 mm2 – 4 mm2 az adattáblán feltüntetett teljesítménytől függően.
A készülék teljesítménye Wattban van megadva (W) A mostanában forgalmazott leggyakoribb típusok (Z80ek-1; Aq120) 1800W teljesítményű fűtőszállal vannak szerelve. A teljesítmény a feszültség és az áramerősség szorzata, ebből következik, hogy a teljesítmény (pl: 1800W) elosztva a feszültséggel (230V) az áramérősséget kapjuk Amperben (A)  ez példánkban  7,82 A. A szabvány szerint a 1,5 mm2 keresztmetszetű vezeték (3×1,5 kábel) 10A biztosítékkal biztosítható. Tehát 1800W teljesítményig a 3×1,5 kábel használható! Egy szakembernek az itt leírtak természetesek, míg egy laikus felhasználónak a legrészletesebb magyarázat is kevés lehet. Műszerezettség és a szakmai rutin / tudás nélkül bekötött bojler életveszélyes lehet!

Bojler bekötés, Hogyan?

Bojler bekötésnél a csatlakozó vezetéket az új típusoknál a hőmérsékletszabályozó / korlátozó csavaros csatlakozó pontjára kell bekötni. Régebbi típusoknál a csatlakozó vezetéket a sorkapocsba kell bekötni. A védővezetőt (zöld-sárga) a zárófedél földelő csavarjára kell csatlakoztatni. A csupaszított vezetékvéget a földelő alátét alá helyezzük és rugós alátéttel,valamint anyával rögzítjük. A bojler bekötéshez vegye ki a szerelvényház fedelének csavarjait, és vegye le a fedelet, így az elektromos szerelvények hozzáférhetővé válnak.

villanybojler bekötés

Bár reménytelennek látszik, én még meg tudtam javítani!


Bojler bekötés után a csatlakozóvezetéket a bevezetésnél a fenéklap rögzítésével tehermentesíteni kell. A két bilincs fél közé kell helyezni a csatlakozó vezetéket, majd a rögzítő csavarokkal a köpenyfenékhez kell rögzíteni.
Bojler bekötés legfontosabb eleme, hogy a 
villanybojlert védőföldelés nélkül üzemeltetni tilos!