Avagy, bojler tuning!

Profi bojler szerelő Gábor, 2016 májusában keresett meg, hogy elromlott a bojlere. Pilisszentlászló, nyaraló. A bojler kb. a múlt században készült.

Első körben a bojler javítás  vagy csere kérdésben kellett dönteni. Találkoztunk, megjavitottam. Közben beszélgettünk. Felmerült, hogy  mi lesz a bojlerrel télen, hiszen a padláson kapott helyet és itt bizony gyakran fagypont alatti a hőmérséklet.

Ötleteltünk, hogy mik a lehetőségek,

mi lenne a jó megoldás. Gábor kb 30 percre lakik a nyaralótól, így gyakran pénteken munka után is kijöttek, és szerették volna használni a bojlert.  A bojler nagy mérete miatt 4-5 óra a felfűtési ideje, így a pénteki fürdés csak spártai körülmények között volt lehetséges. Így ezt is felírtuk a megoldandó feladatok listára.

Bojler tuning: a megoldás

A téli időszakban alacsony pozitív hőmérséklet is elég a hogy a bojlerben lévő víz ne fagyjon be, de az üzemszerű használati víz magasabb hőmérsékletre állítása nagyon macerás lett volna, a padláson elhelyezett bojler miatt. Az ötletem az volt, hogy két hőfokszabályzót építünk a bojlerbe. Az egyiket fagyvédelemre állítva (5-10 fok) a másikat üzemi ( kb 60 fok) hőmérsékletre. A két szabályzó között pedig mágneskapcsoló, fog váltani. Esetünkben a  bojler régi, két tokcsöves zárófedéllel rendelkezett, ami megkönnyítette a három (két hőfokszabályzó és egy hőkioldó) érzékelő elhelyezését.

Bojler javítás profin

A mágneskapcsoló vezérlésére Gábor egy időkapcsolót tervezett beszerezni, de végül talált egy sínre pattintható Nobo eszközt, ami a neten keresztül vezérelhető. Az Rsx-700 16 Ampert tud kapcsolni, de mi bent hagytunk egy mágneskapcsolót, hogy ne a drága eszközt terheljük. (Igazunk is lett, Kb. egy év után az rsx meghibásodott, amit hosszas huzavona és sok teszt után a forgalmazó kicserélt.) A rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és jól működik.

Mostanság már kapható wifi-s bojler az Ariston kínálatában (Velis Evo Wifi, 50, 80 és 100 literes névleges űrtartalommal), nem kell házilag barkácsolni, de remek kihívás volt összerakni a rendszert és jó érzés tudni, hogy működik.

Filozófiánk, hozzászólásunk, hogy Mindig a megoldásokat keressük, nem a kifogást, hogy mit, miért nem lehet!