A villanybojler és a vízkőtelenítés! Hmmm… Tényleg kell?   🤔

A gyártókat kevésbé érdekli a bojler vízkőtelenítés, mint a felhasználót. Nem. Nem azért mert profit orientáltak és csak az eladás számít nekik. Ők ezt anód felülvizsgálatnak hívják, mert a vízkő mennyisége nincs közvetlen hatással a bojler tartósságára, viszont az anód elfogyása, kopása a tartály kilyukadásához vezet. Ez már fontos a gyártónak is, hiszen ha rossz híre megy egy márkának, az nem hoz profitot.

A villanybojlereket kell vízkőteleníteni?

Igen, kell, de fontos az anód felülvizsgálat is. Egymás nélkül keveset ér bármelyik is. A vízkő eltávolításával, a fűtőbetét mellett áramlik a víz, így annak hatásfoka javul, hangja pedig elhalkul vagy megszűnik. Ahogy a készülékek sem egyformák, úgy a bennük lévő anód is másmilyen. Sőt, az anód kopása, mindenkinél más és más.

Hogy mitől függ az anód kopása?

Számít a vízkeménysége, a beérkező és a beállított hőmérséklet, az elhasznált víz mennyisége. Nyilván a sok víz, magas hőmérsékletre melegítése során képződik a legjobban a vízkő.  Gyakori téveszme, hogy “rakjunk bazi nagy anódot” és akkor tíz évig nem kell hozzányúlni a bojlerhez. Az elmélet jó, de aki gyakran szed szét ilyen bojlereket, az tudja, hogy nem ritka, hogy egy nagy darab letörik ezekből és a tartály alján pihenve, csak a helyet foglalja.

Milyen gyakran kell vízkőteleníteni a bojlert?

Ez készülékenként változik. A gyártók egy illetve két évet írnak elő karbantartási periódusnak, ennek betartása feltétele a garanciának. Ha már nincs garancia, vagy nem akarunk a bojler karbantartásra költeni (a karbantartás nem meghibásodás, így nem része a garanciának), akkor is 2-3 évente érdemes megcsináltatni.

Hogy néz ki a vízkőtelenítés a gyakorlatban?

Ezen a videón egy fekvő elhelyezésű Ariston Velis (Vls) Evo készülék szerelése látszik, gyorsítva. A művelet más típusú készülékek esetén is hasonló. Bár ez a szedőkanalas verzió kuriózum, csak fekvő Ariston Velis esetén alkalmazzuk 🙂

Szolgáltatás megrendelése itt!