Bojler javítás, tanulságos hibák 

Hangosan rezonáló bojler

Frissen vásárolt Ariston velis evo készülék beüzemelése során sípoló, rezonáló hang hallatszott. A helyszínen lévő vízszerelők, minden csapot, szelepet kicseréltek, amit hibásnak gondoltak, jelentősen megnövelve a végszámlát, de a hiba nem szűnt meg. A tulajdonos telefonos kérésére elmondtam a szerelőnek, hogy mit kell keresni, de nem találták meg a hiba okát. Kollégám a kiérkezés után két perccel már megtalálta a hibát, és pár perc alatt elháritotta azt.

A leggyakoribb ok ami az ilyen rezonanciát Bojler javítás flexibilis okozza, az a biztonsági szelep meghibásodása. Belül a biztonsági szelepben van egy visszacsapó szelep, ami egy rugó ellenében nyit ki, ha a szeleptengely szorul, akkor nem zár megbízhatóan és rezonálni kezd. Ebben az esetben azonban nem erről volt szó, hanem egy speciális rugós (nem gebo) flexibilis csövet használták, ami a harmonikaszerű kialakulásának köszönhetően, berezgett.

A csöveket kicseréltünk, a hibát elháritottuk. Ezzel elkészült a bojler javítás!

Hibátlan a bojler, de nincs melegvíz 

Pár nappal a mi történetünk előtt egy bojler szerelő egy XVIII.Kerületi pékségben a mi áraink másfél szereséért megjavított egy bojlert. Ezzel nincs is talán gond, de amikor harmadnap nem volt melegvíz, már nem volt elérhető a szerelő. Na ez már gond!

Telefonon próbáltunk segíteni a bojler javításban, de hamar kiderült, hogy a Bojler javítás ezen esetében nem alkalmazható a távgyógyítás. Másnap személyesen megvizsgálva a bojlert, kiderült, hogy minden működik, csak éppen melegvíz nincs. Ez nem egy gyakori probléma és sokaknak ebből adódóan ismeretlen, megoldhatatlan feladat. Ha a bojler működik, fűt, de nincs melegvíz akkor érdemes elzárni a bojlerbe bemenő vizet, és pár órára így hagyni a készüléket. A probléma egy csőtőrés a bojler után, a melegvíz oldalon. A bojler fűt, de a szivárgás miatt a melegvíz távozik a bojlerből aminek a helyére hidegvíz kerül. Ilyenkor a vízvezeték szerelő érkezéséig el kell zárni a bojlerbe bemenő vízcsapot és csak a használat során kinyitni.

Talán a legpofatlanabb esetünk!

Nem működik a bojler, hív fel a csalódott tulajdonos. Ez eddig nem szokatlan. A helyszínen derül ki, előző este, már volt kint két szaki, akik a műanyag búrát levéve, ránézésre megallapították, hogy a bojler jó, biztos a vezérelt ( éjszakai ) árammal van gond. Ez 10.000 forintba került. A tulajdonos kíhívja az elmű-t. A kiérkező szakemberek megállapitják, hogy náluk minden rendben, a bojler a rossz. Amikor ezt a történetet hallottam, már nagyon kíváncsi voltam a hibára. Levettem a búrát, mint az első szakik, és hogy egy picit meghökkentsem a tulajdonost, 10 másodpercen belül visszakapcsoltam a hőkioldót, és közöltem, hogy kész.

A viccem sikeres volt, valóban megdöbbent a tulajdonos. Ezt az első szakik is megcsinálhatták volna, de ahhoz érteniük kellett volna a bojler javításhoz és jogosan kértek volna el a kiszállási díjat. Természetesen egy visszakapcsolás csak rövid időre oldja meg a problémát, ilyen esetekben a vízkőtelenítés a megoldás, amit meg is csináltam. Az volt az érzésem, hogy az első szakik,csak a kiszállási díjat akarták beszedni, hiszen a hőkioldó visszakapcsolását meg sem próbálták.

Egy jó szakember, helyes megállapításokkal, de téves következtetésekkel

XXII kerület, anyuka, kisgyerekkel. Vasárnap reggelre nincs melegvíz. Elő a kerületi kisokost és választ egy villanyszerelőt. Szaki érkezik, a kiszállási díja 15.000.- (2015-ben). Átnézi bojlert, megállapítja, hogy  a hőkioldó – hőfokszabályzó  nem működik. Elmegy egy barkács áruházba alkatrészért.

Helyes megállapítás, az alkatrész nem engedi át a feszültséget, de rossz következtetés, nem kell cserélni, csak visszakapcsolni. Alkatrészt cserél, de a bojler nem működik. Mér, és megállapítja, hogy a fűtőszál nem vesz fel elegendő áramot. Helyes megállapítás! Kér egy hosszabbítót, szétvágja, majd a bejárati ajtón keresztül a lépcsőházban ideiglenesen beköti, gyanítva, hogy rossz a kábel. Rossz következtetés!

Érzi, hogy  nem áll a helyzet magaslatán, két oldalon ecseteli hogy ő komoly elmű-s szakember és ez csak egy teszt üzem. A család nyitott ajtónál alszik, a hosszabbító miatt, a bojler nem működik, és ez 15.000.-  plusz az alkatrész  5000.- került.

Reggel telefonon beszéltünk. Csak a tényeket mondja el, az elmű-s fickós sztorit nem. Nekem egyértelmű, hogy fűtőszálat kell cserélni. A helyszínen biztossá válik, hogy a  fűtőszál a hibás. Cserélem. A bojler müködik. Azóta csak engem hívnak!