Szikrázó flexibilis csövek!

szikrázó flexibilis csövekA szikrázó flexi csövek, bármilyen hihetetlen valós hibajelenség. Bojler javítás során már többször találkoztam ezzel a hibával, itt az első eset email-es boncolgatását adom közre.

Köszöntöm Önt! Találkoztam az Ön cikkével  a Google kereső jóvoltából, s bízom az Ön szakértelmében. Szíves tájékoztatását kérem egy Hajdu típusú 120 l. villanybojler elektronikus problémájához. Mellékelek 6 db. képet a szerkezetről, amely végeredményben vadonatúj, garanciában lecserélt (korábbi szivárgó ősi Hajdu, majd az ugyancsak,- újonnan! -, de szivárgó tartályú Fagor.tip.-ról) dolog. A készülék a Nagyvárad téren van. A márkakereskedést addig nem kívánom ismételten zaklatni, amíg nem tudom a rejtett hibajelenség pontos okát, amely olyan sajátságos, hogy ilyennel még nem találkoztam, bár nyugdíj előtt elektromos szakmám volt egykor…  A készülék a falra van függesztve, flexibilis csövekkel kapcsolódik a vízhálózatra. Fali dugaszos megoldású, a földhálózatot a lakáson belül egymáshoz képest ellenőriztem, a vízcsövekkel és a flexibilis csővégek fémrészeihez képest azonos potenciálon áll, a bojler testpontjaival szintén. Bedugaszolt és bekapcsolt állapotban , a testpontokon, sem a flexibilis csővégeken fázis nem mérhető (fázisceruza !). Tehát elvileg így rendben is volna. A vizet fűti, folyik a melegvíz, kézmosás, mosogató használata, stb, nem ráz, rendben van. Egyszer csak sistergés hallatszik, a flexibilis csővégeken szikrák, vízcsöpögés, folyamatosan szivárog, pezseg a víz,de fázisceruzával semmi nem mérhető!!! – viszont elszíneződik a flexibilis csővég a hollandi anya alatt  —-  amelyekhez ugyebár energia szükséges! A tömítéseket már másodszor cserélték, és a flexibilis csövet is, abban a hiszemben, hogy csak itt lehet a probléma. Minden esetben úgy távoztunk a szerelőkkel a lakásból, hogy rendben van minden, mégis újra kezdődött a fenti jelenség. Kérem  szíves  válaszát, mit tanácsol, forduljak-e a márkakereskedőhöz, avagy a házon belül lehet valami rendellenesség.  Tisztelettel  :  József

Szikrázó flexibilis csövek, szétégett tömítés!

szikrázó flexibilis csövek

Bojler javítás – Átégett tömítés                                                                                                         Fotó: Ott Péter

Kedves József!

Gyanítom a hálózatban van a hiba, de elméletben, ha a bojlerben keressük a hibát, akkor a fűtőszál az egyetlen alkatrész, ami okozhatja a problémát.  Feladta a leckét, nem gyakori, hogy  a bojler javítás a szikrázó flexibilis csövek okainak felderítéséről szól. Ha a fűtőszál szigetelése sérült, a fázis a fűtőszál rögzítőcsavarjára kerül és ha a konnektoros csatlakozás földelése rossz, de a vízhálózat a földelve van, akkor akár okozhatna ilyen hibát. Ellenőrzése: a fűtőszál két pólusa között mért ellenállásnál (nem szakadás) – jó a fűtőszál- de mivel melegíti a vizet ez a része biztos jó. A fűtőszál és rögzítőcsavarja között mért ellenállás (azonos potenciál, nem szakadás)  hibás fűtőszálat jelent.

Ha nem a készülékben van a hiba akkor a hálózatban lehet a hiba.

(Azóta  már több ilyen esettel is találkoztam, a hibát mindig a hálózatban találtam meg, laza, vagy elégett kötés okozta. 2015.02.05) 

Ott Péter

Kedves József!

Ezt a neten találtam.

Felhívtak azzal a problémával, hogy (szikrázó flexibilis csövek) szikrázik a bekötő víizcső  és most a víz is csöpög. Előtte vízvezeték szerelőt hívtak de amikor ki akarta cserélni a bekötő csövet, azon kívül, hogy a flexi cső a bojler felőli részén szikrákat szórt, még meg is rázta, így aztán letett a munkáról. A bojler védővezetéke rendesen be volt kötve, tehát az érintésvédelemnek működni kellett volna, ha valamilyen zárlatról lenne szó.  Az elosztó táblát nemrég cserélték tehát viszonylag könnyű volt ellenőrizni, hogy a bekötések és elágazások jól lettek e szerelve. Az egy dolog, hogy a spórolás miatt az összes nulla vezetőt egy sorkapocsba kötötték és ebből a sorkapocsból 1,5-ös réz vezetékkel átkötöttek a védővezetőkre, amelyek szintén egy sorkapocsba voltak, és ebbe a védővezetős sorkapocsba kötötték a bejövő nulla vezetéket. Tehát az egész lakás nulla vezetékei egy vékony 1,5-ös vezetékkel csatlakoztak a 10-es bejövő vezetékhez. Azon kívül, hogy ez így nem igazán szakszerű, még a vékony kötés melegedése miatt tűz és balesetveszélyes is lehetett volna, de nem ez okozta a fenti problémát. A gondot egy rosszul kialakított fővezeték kötés okozta. Ez egy nagy bérház és a fővezetékek a körfolyosón futnak körbe, ahol a leágazások 150-es lemez dobozokba vannak. Az érdekesség az, hogy ezekbe a dobozokba biztosítékot is szereltek, a nulla vezeték leágazását pedig nullbontóval oldották meg. Hogy a leágazásokat be tudják kötni a nullbontó után még egy sorkapcsot is beraktak. A lényeg a lényeg hogy ez a szerencsétlen nullbontó és az utána lévő kötés nehezen viselte a terhelést és elkezdett melegedni, (mikor csavarhúzóval megmozgattam elkezdett szikrázni, füstölni). Tehát nem szakadt el a nulla vezető de olyan rossz volt az érintkezés (nagy átmeneti ellenállás), hogy az áram a könnyebb utat választva inkább a bojler földelő vezetékén a vízcsőhálózatba folyt. Később megtudtam, hogy a szomszédos lakásban is fennállt ugyan ez a probléma. Újrakötve a hibás leágazást megfelelő kötőelemmel, a hiba megszűnt.

Köszönöm szíves válaszát!!! Megkerestem a cikket az érintésvédelemről, príma volt,  megvan az elérhetősége, de ezt most talonba tettük egyelőre. A ház közös képviselőjén keresztül megszerveztük, hogy jöjjön ki valamilyen szakember, aki ellenőrzi majd a hálózatot, stb. Ma reggelre  a lányom (ő lakik a házban) értesített, hogy ismét fennállt a probléma, és sercegést hall az óra fölötti kötésdoboznál! Átutaztam (1 órán belül ott vagyok!) és megnéztem :   Itt egy régi probléma, hogy az órától alumínium vezetékek mennek fel a dobozig ott a rézvezetékekkel találkozik un. csokikban… A földelés csokijánál mindkét vezeték darab (be és elmenő) pörkölt volt,  elszíneződéssel. A csoki elavult, fekete bakelitos volt, korrodált csavarokkal. Nem szívesen  nyúltam hozzá, de áram nélkül nem maradhatott a lakás, kivágtam, helyettesítettem egy weidmüller szorítóval. Biztosíték visszakapcsolás után  kicseréltem a bojler csöpögő flexibilis csövét (olvadt…) (életemben először…!)  , és utána teljes siker!  Nem csöpög, nem ráz, minden villanyszerkezet működik, a bojler csövei  hidegek, és nem csöpög.  A hétfői ellenőrzés azért valószínűleg meglesz (lehet, hogy csak kedden), utána tájékoztatom Önt. Nagyon köszi az összes információt.

Tisztelettel  :   József

Szikrázó flexibilis csövek, életveszélyes bojler!

Ha az Ön készüléke is hasonló kellemetlenséget okoz, írja meg, vagy a javítás miatt keressen elérhetőségeimen!