Segítségkérés – Hajdú bojler


Tisztelt Ott Péter Úr, Szeretném a segítségét, illetőleg a tanácsát kérni amennyiben lehetséges, mivel a minap egy – számomra – komolynak tűnő problémám akadt egy függőleges helyzetű, kb. 15 éves, 60 literes, elektromos Hajdú bojlerrel. A probléma egészen pontosan abban áll, hogy szükséges volt a készülék utáni néhány elzárószelep (bojler kivezető csövének csapja, illetve a csaptelep elzárócsapjai) tömítéseinek cseréje. A főcsap elzárását követően kiszereltem a fent említett kivezető szelepet, ahol némi forró víz távozott a bojlerből. A rendszer újbóli beüzemelése látszólag hibátlanra sikeredett, azonban néhány liternyi (15-20l) melegvíz – zuhanyon keresztül történő – kifolyását követően, többé egyetlen csepp nem sok, annyi sem jött a melegvíz csapjából. Annyi tudnivalót talán még érdemes lehet megemlítenem a készülékről, hogy egy nyaralónak használt épületet lát el, ám még a nyári időszakban sincs igazán kihasználva; éppen ellenkezőleg, mivel az év döntő hányadában áramtalanított, de feltöltött állapotban (kivéve télen ugyebár) pihen. Sajnos ezen a területen nem rendelkezem átfogó ismeretekkel, viszont gyanítom, hogy talán a víz leeresztésénél (nem használtam az elvileg erre szolgáló szelepet), vagy épp a feltöltésnél tolhattam el valamit (levegős lett a rendszer?). Vízkőre azért nem gondolnék, mivel a művelet előtt a bojler maga, kifogástalanul működött… Előre is köszönöm a szíves segítségét. Üdvözlettel, István

Tisztelt István!


A probléma nem ismeretlen, és általában könnyen orvosolható. A rendszerben lévő szűrők, porlasztók szoktak eldugulni (csap végeken, vízkőtől és rozsdától) illetve az elzáró szelepek szoktak leragadni, ami zárás és nyitás után helyreáll.


Remélem tudtam segíteni.
Kérem írja meg a fejleményeket.

Üdv: Ott Péter

Tisztelt Péter, Mindenekelőtt köszönöm szépen a válaszát, azt pedig különösen, hogy ilyen gyorsan sort kerített rá. Sajnos úgy tűnik, az Ön által említett esetek egyike sem áll fenn – amennyiben helyesen értelmeztem, amit írt –, mivel a hidegvíz továbbra is hibátlanul használható mind a csaptelepnél, mind pedig a zuhanyzón keresztül. Ami az elzárókat illeti, az elsők között próbáltam elzárni-kinyitni őket több alkalommal is, valamint a melegvíz is úgy “tűnt el”, hogy – amint talán írtam is – eleinte tökéletes volt a nyomása is, majd elzártam a csaptelep gombjával és néhány perc múlva, amikor ismét kinyitottam, már egy csepp sem jött. Így utólag annyi jutott még eszembe, hogy nem sokkal az elzárást megelőzően, szolid mortyogásszerű hangot hallottam a bojlerből, ám nem tulajdonítottam neki különösebb jelentőséget, mivel arra tippeltem, biztosan légbuborékok keletkezhettek a leeresztés-feltöltés okán, melyek előbb-utóbb biztosan távozni fognak. Ön szerint használhat valamit, ha megpróbálom újra leereszteni a vizet, ám ezúttal a biztonsági szelepen és/vagy a bemenő (hidegviz) csövön keresztül, majd újból feltöltöm (nyitott melegvízcsap mellett természetesen)? Újfent köszönöm minden kedves segítségét. Üdvözlettel,  István

T. István!

Próbálja meg először elzárni a vizet utána a bojlerről levenni a melegvíz csövet, ilyenkor kevés víz kifolyhat, de a bojler kialakítás miatt hamar eláll. Ezután ha a hideg vizet óvatosan vissza nyítja a bojlerből melegvíz csatlakozáson keresztül jönnie kell a víznek ezzel ellenőrizni tudja a bojler működését.

A biztonsági szelep, vagy ha van a rendszerben nyomáscsökkentő, az is okozhatja a hibát. Ezen alkatrészek eltávolításával is ellenőrizheti a helyes működést.

A bojler biztonsági szelep nélkül nem használható!

Üdvözlettel: Ott Péter