Gyakori probléma, legalábbis a google találati lista szerint, hogy a bojler hőfokszabályzója nem kattan.

Megpróbálom körüljárni a hőfokszabályzó kérdéskört, igyekszem érthető magyarázatot adni és végül a megoldást is elárulom. Kezdjük a legegyszerűbb verzióval.

Az elektromos hőfokszabályzó nem kattan! Az elektronikával szerelt készülékek szabályzó érzékelője az NTC. Ezeknél a szabályzás a hőmérséklet hatására megváltozó ellenállást érzékeli. Itt esetleg a kattanó relé hangját lehet hallani.

Hajdu hőfokszabályzó - bojler szerelő
Régi hőfokszabályzó

Hajdu hőfokszabályzó

A régi 15-20 éves és ennél is idősebb készülékek hőfokszabályzója, még rendelkezett fagy illetve teljesen kikapcsolható állítási lehetőséggel, így aki a régihez szokott, meglepődve tapasztalja, hogy az új bojleren, bár nem fűt,és nincs meleg víz, mégsem kattan a hőfokszabályzó. Ennek több oka is lehet:

  • Az ügyfél első tippje mindig az, hogy elromlott a hőfokszabályzó. A régi típusnál valóban az alkatrész hibájára utal ha nem kattan.
  • Az újabb típusoknál gyakran annyira lehűl a víz, hogy a hőfokszabályzó bekapcsolt állapotban van de az alsó értéke magasabb, mint a víz hőmérséklete, így nem kattan.
  • Az érintkezők összeégése is ugyanezt a hibát produkálja, ilyenkor a bojler túlfűt és optimális esetben kiold a hőkioldó. Ilyenkor a szabályzót cserélni kell.

Összegezve, ha nem kattan a szabályzó, az nem jelenti azt, hogy rossz. Ha ez hideg vízzel párosul, akkor mindenképpen érdemes bojler szerelőt hívni, és ha már ott van érdemes vízkőteleníteni is a bojlert. Sőt gyakran csak a vízkőtelenítés oldja meg a problémát. Ha sok a vízkő akkor a bojler túlmelegszik és ezért kiold a hőkioldó. Vezérelt áram esetén az is előfordul, hogy elhasználják a meleg vizet, a szabályzó bekapcsol, ezután már nem kattan, egészen addig amíg az áram vissza nem jön és részben fel nem melegíti a vizet.

Ha a bojler nem működik, célszerű bojler szerelőt hívni és nem házilag megjavítani a bojlert. Ezek leírások segítenek megismerni a bojler működését, de nem biztos, hogy minden hibára megoldást kínálnak. Áram és víz kombinációja is rejt veszélyeket, ami a szakma ismerete nélkül életveszélyes is lehet.