BOJLER JAVÍTÁS BUDAPESTEN és környékén

www.bojlerjavitas.villanytszerelo.hu

Hajdu villanybojler bekötése, elektromos javítása
Hidraulikus és elektromos bekötés


Ha a bojlerünk felkerült a falra, a következő lépés a vízbekötés. Ma már általában flexibilis vízcsöveket használunk, a régebbi fix bekötések helyett. A legmegbízhatóbb megoldások egyike az inox bordázott cső, amit a helyszínen kell méretre gyártani. Ez átmenet a merev és a flexibilis cső között.

A bojleren két, ½  ” csatlakozás található. Az egyik a melegvíz, piros gumi karimával, a másik a hidegvíz, kék gumi karimával jelölve. A melegvíz ágat a bojlerből közvetlenül a fali kiállásba kötjük. A hidegvíz ág a fali kiállásnál egy csempeszeleppel indul, ez egy elzárási lehetőség, amire szükség van a bojler víztelenítéséhez. A csempeszeleptől flexicsővel összekötjük az esetleges nyomáscsökkentővel, majd a biztonsági szelep következik, aminek másik csatlakozása már a bojlerre kerül.
bojler javítás
Elektromos bekötéshez szakemberre van szükség. Ha a vizes szerelés nem sikerül, akkor maximum minden vizes lesz, de az elektromos bekötés áramütés veszélyével jár, és ez nem csak az alkalmi szerelőt, hanem a későbbi használókat is veszélyezteti.
Tehát csak elméletben: A bojler alján lévő kis műanyag dobozt kell leszerelni. Az itt lévő sorkapocsra vagy újabb típusoknál a hőfokszabályzóra kell kötni a fázist és a nullát. A bojler alaplapján kialakított földelő csavarra pedig a földelést.

Földelés nélkül a bojler nem használható!

bojler javításA bekötéshez 1800 watt teljesítményig 3×1,5 sodrott Mt-kábel, vagy merev Mbcu használható 10 Amperes kismegszakítóval.

 

 

 

 

 

 

 

Elektronika ismertetése, bojler javítás

Hajdu Z30E, Z50E, Z80E, Z120E, Z200E típus

A mellékelt ábrán látszik a Z50E, Z80E, Z120E, stb. típus kapcsolási rajza. Ha nem igazodik el az ábrán, nem javaslom az önálló javítást.
Bojler javítás bekötés

Balról jobbra sorkapocs, hőkorlátozó, hőfokszabályzó, lámpa, fűtőszál és végül alul az anód.
bojler javítás alkatrészek
Bojler javítás: A kapcsolás alapján az alkatrészek bármelyike könnyen cserélhető, de a hiba megállapításához némi szaktudásra, műszerekre és szerszámokra is szükség van. Áramtalanítás után egy szakadásvizsgáló segítségével ki kell mérni, hogy eljutna-e az áram a fűtőszálhoz. Ha nem, egyesével kell mérnünk a hálózati csatlakozó ponttól kiindulva. A hibás alkatrész cseréje után a bojler újra működőképes.


Hajdu Z50EK, Z80EK, Z120EK, Z200EK és Z50EK-1, Z80EK-1, Z120EK-1, Z200EK-1

Z…EK Itt a bekötés elég egyszerű, nincsenek vezetékek, csak a 230V vezetékeit kell a megfelelő helyre kötni. Fázis, nulla a szabályzóra, az alaplap földelő csavarjára pedig a földelést.
Bojler javítás: Hiba esetén nem javítható az alkatrész csak csere lehetséges, illetve a javítás a barkácsolás kategóriába esik.
Z…EK-1  Ennél a típusnál a fűtőszálat kirakták a szabályzó mellé, így ennek van két plusz vezetéke, az előzőhöz képest.

Bojler javítás:

Hiba esetén nem javíthatóak az alkatrészek, csak csere lehetséges, illetve a javítás a barkácsolás kategóriába esik. Előforduló hiba a fűtőszál vezeték elégése. Csere csak gyári, vagy derékszögű csúszósarus vezetékre.

Ha tetszett, vagy hasznos volt a cikk, kérem kattintson az  like/tetszik /megosztom gombra.