Bojlercsere?

bojlercsere alkatrészekHa nem muszáj, én nem cserélném le. Amíg a készülék javítható, addig nem érdemes lecserélni. Hol van az a pont, amikor már érdemes a cserén elgondolkozni?

Ebben a bejegyzésben igyekszem érthetően elmagyarázni mindent amit a bojlercsere kapcsán tudni érdemes, hogy jó döntést hozhasson. Tapasztalatomat, Hajdu és Ariston bojlerek javítása és cseréje közben szereztem, más gyártók típusait általában nem (néha egy-egy példányt, ha nagyon ragaszkodnak hozzám) javítom, így a velük kapcsolatos információk, a bojlercsere során a tulajdonosok elmondása alapján, illetve saját tapasztalatból származnak. A bojlercsere folyamat teljes leírása.

Túl régi a bojler, jöhet a bojlercsere?

A Hajdu villanybojlerek általában 15-25 évig szolgálnak mielőtt végleg megadják magukat. Ez természetesen függ a használat módjától. Minél többet / többen használják, magasabb hőmérséklet, kemény víz, ritka karbantartás, elhúzódó javítás ezek mind a bojlercsere időpontját hozzák közelebb. Tehát azért mert régi, még lehet javítható. Az új, nem annyival korszerűbb, hogy a kiadott összegeket a villanyszámlán megspórolja. Persze kivételek vannak. A Hajdu és az Ariston hengeres készülékek általában “C” energiaosztályúak, itt nincs nagy különbség a régi készülékekhez képest. De egy Ariston Velis Evo téglalap alakú, 27 cm mély bojler már “B” energiaosztályú. Jelenleg az Ariston Lydos Hybrid az egyetlen “A” energiaosztályú készülék, amely hőszivattyú miatt tud igazán hatékony lenni. A hőszivattyús üzemben 53 fok a maximum, de a 100 liter felmelegítése során csak 2 kwh a fogyasztása.    Egy karbantartás költsége 15-20.000.- és utána mérséklődik a fogyasztás. Egy új Hajdu Z80EK-1 (2019.04)  55.500.- a bojlercsere optimális esetben 15.000.-            Nyilván, ha egy 20 éves bojler meghibásodik, ami ráadásul 5-10 éve nem volt karbantartva és esetleg még csöpög is, ott már csak a csodában lehet bízni, tehát én a bojlercsere mellett döntenék. Egy 10 éves készüléknek egyszeri karbantartással  a háta mögött, még bőven adnék esélyt.

Ha újat kell venni, a mekkorát, milyen típust kérdésre talál választ  itt az oldalon!

A bojlercsere folyamata:

Kiválasztja az igényeinek, pénztárcájának megfelelőbbet, ha felhív, vagy emailt ír, szívesen segítek! Mostani javaslatom az AQ…ErP, ahol a pontok helyén a bojler űrtartalma szerepel (Pl.: Z120EK-1 120 literes), Ariston Fais, Ariston Velis Evo. Ha megvan a választott típus, akár nálam, akár az interneten megrendeli, egyeztetünk és megyek. Bojlercsere rövid határidővel!

Tehát a bojlercsere:

A régi bojlert áramtalanítom, és a biztonsági szelepen keresztül (vagy azt leszedve, típus függő) leengedem a vizet. A melegvíz csövet is le kell szedni, hogy levegőt kapjon a bojler. Amíg a víz folyik addig kikötöm a hálózati kábelt. Ha a víz kifolyt, jöhet a bojlercsere. A régi le az új fel, feltéve, hogy a méretek (új és régi bojler) passzolnak, illetve abojlercsere felfogatás távolsága is jó. Ha nem akkor a régi felfogatást eltávolítom és új bojlertartót szerelek fel (két furat, bojlertartó tipli és csavar). Új bojlert felrakom, új biztonsági szelepet felszerelem, flexi csöveket bekötöm. A melegvízcsap nyitva tartása mellett a bojler feltöltő csapot / szelepet kinyitva a bojlert feltöltöm vízzel. Ha a vízcsapon a meleg ágon normális nyomással folyik a víz akkor megtelt a bojler. A bojlercsere majdnem kész, már csak az áramot kell visszakötni, a biztosítékot visszakapcsolni. A bojlercsere akkor van készen, ha a bojler stabilan van a falon, nem csöpög a bekötéseknél és feszültség alá helyezve világít a visszajelző lámpa, működik a fűtőbetét.