Bojler tisztítás
Miért, mikor, hogyan?

A bojler használati melegvíz előállítására alkalmas eszköz amely üzemszerűen tele van, -szerencsés esetben- tiszta vízzel. De ha tiszta akkor miért kell a bojler tisztítás ? Alkalmanként előfordul hogy ez a víz kellemetlen illatú néha kifejezetten büdös, de a látszólag rendben lévő készülék is tartogathat meglepetést. Egy laikusnak magyarázva talán az a legszemléletesebb, ha egy tó vizéhez hasonlítjuk a bojlert. A felső réteg tiszta és meleg ahogy Bojler tisztításmélyebbre kerülünk egyre hidegebb a víz és alul helyezkedik el a lerakodott szennyeződés, iszap. A bojler tisztítás azért szükséges hogy a lerakodott szennyeződést, vízkövet, rozsdát és akár iszapot eltávolítsuk a készülékből.

Valóban lehetséges ez, hogyan kerülhet ilyen és ennyi szennyeződés egy bojlerbe?

A vízkő természetes úton kerül a bojlerbe ezt minden bojler tisztítás során eltávolítjuk. Ha rozsda is van a tartályban az a normál karbantartás nélküli használat velejárója. A rendszeres bojler tisztítás során ellenőrizzük az Anód állapotát és szükség esetén cseréljük. Az Anód egy alumínium magnézium ötvözet ami a Bojler tisztításlegkevésbé nemes anyag a bojlerben, így az ő kopása megakadályozza a tartály rozsdásodását. Ezenkívül előfordul még a bojlerben sáros iszapos lerakódás is. Ez vagy a rossz minőségű vízzel kerül a tartályba és ott lerakodik vagy csőtöréseknél kerül a vízrendszerbe. Bojler tisztítás során természetesen ezt is eltávolítjuk.

Ha már bojler tisztítás, szót kell ejtenünk a Legionella baktériumról is.

A Legionella egy gyakran megjelenő vízi organizmus, mely 25 °C és 45 °C közötti hőmérsékletű vízben növekszik. Mindenhol megjelenhet ahol pangó melegvíz van, ez alól a bojler sem kivétel. Ez egy elég széles körben előforduló baktérium, veszélyt csak akkor jelent, ha a legionellát tartalmazó vizet apró cseppek formájában belélegezzük. Ezért is célszerű az időszakos bojler tisztítás, ami a gyártói ajánlás alapján olasz bojlereknél egy, Hajdu bojlereknél kettő év. Az újabb típusú Ariston bojlerekbe már beépítik az Anti Legionella funkciót ami bizonyos időközönként annyira felmelegíti a bojlerben lévő vizet hogy a baktérium elpusztul.Bojler tisztítás Azoknál a készülékeknél ahol nincs ilyen funkció manuálisan állítsuk a hőfokot a maximum érték közelébe és pár óráig hagyjuk így.

Bojlerguru
2017. szeptember 5.