Bojler javítás! A bojler nem fűt, hőkioldó hiba

A cikk friss változata videóval itt!
Bojlerjavítás hőkioldó
Kedves Péter!
Vettem nemrég egy lakást. A fürdőszobába a meleg vizet egy 80-literes Hajdú típusú bojler szolgálja. A volt tulajdonos szerint 3-4-éves. De most elromlott, nem fűt. Éjszakai árammal működik, de

nem fűt. Jó lenne, ha adna egy pár jó tanácsot, hogy mi lehet a baja. Várom válaszát. Köszönettel Gyula

Kedves Gyula!
A bojler pontos típusa segítene leszűkíteni a hibák körét.
Lehet kioldott hőkioldó (ez visszakapcsolható)
Elégett vezeték
Rossz fűtőszál
Rossz hőfokszabályzó

Üdvözlettel:
Ott Péter
+36 30 9528992
peter@villanytszerelo.hu
www.villanytszerelo.hu
www.bojlerjavitas.villanytszerelo.hu

Kedves Péter!
Először is szeretném megköszönni azt, hogy segít nekem. Ritka manapság olyan szakember, aki ilyen önzetlen, és segítőkész.
Amit találtam a bojleren. Típus: Z 80 EK-1 1-230V 1800W.
Még egyszer köszönöm.
Képeket mellékeltem.
Üdvözlettel
: Gyula

Kedves Gyula!

A képek alapján a következő megállapításra jutottam:

A bojler nincs leföldelve, ez szabálytalan és balesetveszélyes, javítani kell!
A két bekötött vezeték nem színhelyes! Ha a vezeték másik vége helyesen van kötve, akkor a kék vezetéket a zöld-sárga helyére kell bekötni, a zöld-sárgát pedig az első képen bal oldalon lévő földelő csavarra.
Lehetséges hibák:
A hőfokszabályzón a kék tekerő melletti kis piros pöcök (hőkioldó kapcsolója) mintha kijjebb állna mint kell. Próbálja meg egy kis csavarhúzóval beljebb, vissza nyomni.(Régebbi típus esetén, bal kép, két fekete pöcök, áramtalanítás után, kézzel is vissza nyomható.) Kis kattanás után a bojler újra üzemképes. Ezzel kész a bojler javítás! Persze csak addig amíg újra ki nem old, ha a hibát vízkövesedés idézte elő, akkor csak a bojler javítás, vízkőtelenítés segít!
Bojlerjavítás hőkioldó
A fűtőszál vezetéken égésnyomok láthatók nézze meg, óvatos mozgatással, áramtalanítás után, hogy nincs-e eltörve, ha igen, bojler javítás, vezetékcsere!

Ha van feszültség mérője, szakadás vizsgálója, akkor pár méréssel további hibákat is kizárhatunk.

Véleményem szerint a hőkioldó a megoldás kulcsa. Kioldásának oka a túlmelegedés. Többszöri előfordulás esetén, a vízkőtelenítés és átvizsgálás a megoldás. A földelést mindenképpen meg kell oldani, ez így nem maradhat!
Üdvözlettel:
Ott Péter

Kedves Péter!
Leszedtem a burkolatot, azon a kis piros pöcköt benyomtam, és valójában kattant egyet. De most nem tudom megnézni, mert nekem éjszakai áramom van, és azt reggel 8-kor kikapcsolják. Ez biztos. Azt meg hogy rosszul van bekötve nem tudom. Én november óta használom, akkor vettem a lakást. Az előző tulaj szerint Ő három éve cseréltette le a bojlert. Amit most láttam ahogy levettem a burkolatát, hogy az a fehér kerek fűtőszál, vagy hőérzékelő műanyag szára el van törve ott, ahol egy anyával van felfogatva. Mitévő legyek.
Azt hogy fűt-e meg kell várnom, hagy kapcsolják be az áramot.
Köszönöm a segítségét.
Üdvözlettel Gyula

Kedves Gyula!
A rossz bekötés az biztos! Javítani kell! Ettől a bojler jól működik,
de zárlat nedvesség esetén előfordulhat, hogy megrázza az áram, a vízen keresztül. A törött alkatrész 400.- forint, ha vesz vegyen új vezetéket is, az 500.-    http://www.orczy.com/    bojler típushoz kérje, a fűtőszál és a szabályzó közé. Az lesz a következő ami elromlik.

Kedves Péter!
Nagyon, de nagyon köszönöm a kedvességét. Kicseréltem a törött
alkatrészt, vettem vezetékeket is. Beszereltem, és vártam hogy bekapcsolják az áramot. Ez megtörtént 17-órakor, és világít a lámpa, tehát melegít. Már csak az volna a kérésem, hogy tudnám ellenőrizni, hogy biztonságos-e, nem fog megrázni valakit. Esetleg, ha leírná, hogy melyik vezetéknek hol a jó helye.
Péter. Tényleg az isten áldja meg a jóságáért, soha ilyen becsületes emberrel még nem találkoztam mint Ön. Szívből köszönöm, és ha megadná a telefonszámát, címét mert biztos hogy szükségem lesz majd egy megbízható emberre.
Nem akarom, hogy azt híggye hogy hálátlan vagyok nagyon megköszönném.
Tisztelettel Gyula.

Kedves Gyula!
Műszer nélkül nehéz lesz. A fehér alkatrészre ( a hőkioldó és hőfokszabályzó ) kell a kék és a barna vezetéket  bekötni (mindegy melyiket az A és a B csavarra) Az első képen jobb oldalt látható csavarra amire a bojlertest y alakú fém csatlakozói vannak rögzítve, kell a földelést kötni (ez alapesetben zöld-sárga).
De nem tudom, hogy a bekötő kábel másik vége jól van-e kötve. A kábelek ellenőrzésére jó lenne egy műszer, vagy egy próbalámpa. A három kábelből 1 a fázis és a másik kettő a nulla és a föld. A fázis és mindkét vezeték között (külön mérve) 230V hálózati feszültségnek kell lennie. Ha így van akkor a fenti leírás szerint színhelyesen kell bekötni.
Címem elérhetőségem az email-ek végén, illetve a honlapomon.