bojlerjavítás térképBojler karbantartás? Kell ez nekünk?

Röviden: Igen! Hogy miért, az cikkünkből kiderül!

Karbantartás, élettartam

A víz szolgáltatónként és területenként más keménységű, így a bojler vízkőmentesítése is más időszakonként lehet aktuális. Persze ez nem ilyen egyszerű, mert függ a használat mennyiségétől és a vízhőmérséklettől. Budapesten a víz különösen kemény, így például a Hajdu ajánlása szerint legalább kétévente célszerű a bojlerben található anódot ellenőriztetni. bojlerjavítás térkép


Vízkő okozta problémák

Egyes típusok hosszabb garanciális idejének feltétele a kötelező bojlerkarbantartás, vízkőmentesítés. Gyakran aktuális ilyenkor az anódcsere is, ha az anód keresztmetszete bárhol 10 milliméterre csökken, ez csak a bojler szétszedésével ellenőrizhető. Az aktív anód állapota, rendszeres cseréje jelentősen hozzájárul a villanybojler élettartamához. Az aktív anód többnyire egy magnézium ötvözet rúd. A magnézium kevésbé nemes anyag, mint a vas, ezáltal ő korrodál, fogy, és nem pedig a vele egy víztérben lévő acéltartály. Szerepe tehát jelentős a korrózióvédelemben, megújítása, cseréje ezért fontos. A tartály nem javítható vagy cserélhető, sérülés esetén az egyetlen megoldás az új bojler beszerzése.
A vízkő nagy szerepet játszik a bojlerben fellelhető fűtőszál meghibásodásában is. A bojler aljára telepedő nagy mennyiségű vízkő eldeformálhatja, sőt, el is törheti a fűtőszálat. Emellett a fűtőszálat körbeölelő vízkő hatására nehezebben melegszik fel a tartályban a víz, ami megnövekedett fogyasztást eredményez.bojlerjavítás fűtőszál

A vízkövesedés minimalizálása és villanyszámlánk kordában tartása miatt fontos a megfelelő hőfok beállítása is. Maximálisra kb. 80 C-ra állított vízhőfok esetén gyorsabban vízkövesedik a bojler, és természetesen a fogyasztás is nagymértékben emelkedhet. Az ideális hőmérséklet a hatvan fokos beállítás.
A bojlerben keletkező vízkő a fűtőszálat deformálja, rárakodik, hatásfokát csökkentheti. A gyakran lehűlő és melegedő víz egyes típusoknál a műanyag melegvízcsövet elöregíti, melynek következtében az a bojleren belül gyakran el is törik. Az ennek eredményeképp keletkező hiba különösen látványos és kellemetlen: pár perc használat után teljesen elfogy a meleg víz a rendszerből.

Csöpög a bojler

A csöpögő bojlereket megkülönböztetjük a szivárgás helyétől függően. Amennyiben a készülék aljából csöpög a víz, a bojler még javítható leOLYMPUS DIGITAL CAMERAhet, egyéb esetben nem. Itt meg kell említeni a biztonsági szelepet, ahol előfordulhat némi csöpögés, sőt felfűtés alatt csöpögnie kell. Ha a bojlerben a vizet melegítik, az tágul, és a táguló víznek el kell távoznia.

Ha a csapokat nem nyitja meg a fogyasztó, akkor a víz arra nem folyhat. A hálózat felé szintén nem folyhat, mert szabvány szerint kötelező beépíteni egy visszacsapó szelepet: a bojler tartalma nem ürülhet vissza.
Ezért szintén kötelező minden bojler mellé beépíteni egy biztonsági szelepet is, ahol a keletkezett többlet víztérfogat elcsöpög, illetve túlforralás esetén elszökik a túlnyomás. A készülék aljából csöpögő víz semmiképpen nem jelent jót, de a hiba lehet egy hibás tömítés vagy egy korrodálódott alaplap, ami a Hajdu bojlerek esetében cserélhető alkatrészek.

Elektromos hibák
A hőmérsékletszabályozó a bojler biztonságos használatát hivatott szolgálni, így kérdés sem férhet hozzá, hogy meghibásodása esetén cserélni, javítani kell. Ez az állítható alkatrész a beállított értéknek megfelelő hőmérsékleten tartja a bojlerben lévő víz hőmérsékletét. A szabályozó meghibásodása esetén lép működésbe a hőmérsékletkorlátozó, ami a víz túlmelegedését, gőzzé alakulását akadályozza. Ez egy zárt rendszerű készülékben olyan 110 °C körül van. Ez a két elem – a szabályozó és a korlátozó – a villanybojler alapvető biztonságához tartozik, megfelelő működésük, jelenlétük elengedhetetlenül szükséges a biztonságos működtetéshez.
Hasznos tudnivalók a karbantartásról
Amint bármilyen rendellenességet tapasztalunk bojlerünk működésében, az első feladat pontosan meghatározni a problémát. Ez kulcsfontosságú a hiba elhárítása és a javítás pontos összegének meghatározása céljából. Gyakran keresnek meg azzal a problémával, hogy nincs meleg víz. Ez ebben a formában nem elég. Más hibára utal, ha egyáltalán nincs, vagy csak hamar elfogy, esetleg nem elég meleg a bojlerből származó víz.
Karbantartás előtt minden esetben áramtalanítani kell a készüléket. Ezután a biztonsági szelepen le kell engedni a bojlerben levő vizet, közben az áramtalanított vezetékeket kikötni, majd mikor elfogyott a víz, leszedni az alaplapot. A legtöbb esetben csak ilyenkor lehet megbizonyosodni a probléma forrásáról, vízkő mennyiségéről. A legtöbb karbantartás magában foglalja az aktív anód cseréjét és a vízkő teljes eltávolítását a készülékből. Érdemes odafigyelni, hogy tisztításkor minél kevesebb vízkő kerüljön a lefolyóba, ezzel megelőzve egy esetleges dugulást. A meghibásodott alkatrészek, tömítések cseréje és a még használható részek megtisztítása után, megkezdődik az összeszerelés. A feltöltéstől számított 3-5 órán belül (bojler és fűtőszál méretétől függően) megjelenik a meleg víz a rendszerben.
Ahhoz, hogy egy bojler el tudja látni a feladatát, rendszeresen karban kell tartani. Gondoljunk csak bele: ha egy 80L-es bojler évek óta nem volt vízkőtelenítve, akár a negyedéig lehet vízkővel, így máris 20 litert elvesztünk a kapacitásból, arról nem is beszélve, hogy ennek fejében több áramot is fogyaszt a készülék.  Egy szakszerűen elvégzett karbantartás, javítás után a Hajdu villanybojler minden tekintetben olyan hatékonysággal működik, mint az új. A Hajdu villanybojlerek terén, az évek alatt szerzett tapasztalatommal azt tanácsolom minden bojlert használó háztartásnak, hogy a karbantartásokat vegyék komolyan, 2-3 évente vízkőtelenítsék villanybojlerüket, ugyanis hosszú távon meghozzák a befektetett pénzt a villanyszámlán, vagy az esetleges bojlercserén.

Blog – BOJLER JAVÍTÁS BUDAPESTEN és környékén