Ariston Pro Eco hibakódok

Az Ariston Pro Eco Evo  bojler “C” energia

Ariston bojler javításosztályba sorolt kedvező árú, könnyen kezelhető bojler. Ritka meghibásodások esetén a bojler, a hőmérséklet jelző ledek villogásával tudatja a működési zavar okát, amit az alábbi hibajegyzékből tudunk meg.  Kivéve amikor nem…, de erről majd később!

Ha a bojler meghibásodik, működése leáll és valamennyi lámpája egyszerre villog. Első lehetséges teendő a készülék KI és újra BE kapcsolása. amennyiben az újraindításkor már nem áll fenn a hiba, akkor a bojler egy gyors diagnosztika (Knight Ridert idézve futófénnyel) után,

visszatér a normális üzemhez. Ha a hiba fennáll akkor visszatér a villogás. Ekkor már lehet hívni a szakszervizt.

Szakszerviz vagy bojler szerelő?

Érdemes valóban szakszervizt hívni , hiszen az Ariston készülékek komplex elektronikával rendelkeznek, amitől egy csak Hajdu készülékekre szakosodott szerelő, a fejét vakargatja, majd habitusától függően, zavartan elismeri, hogy ő ide kevés vagy határozottan cserét javasol.

ariston javítás

Ha engem hív, rákérdezek a készülék pontos típusára és a hiba leírására. A típust a készülék alján, a két bekötő cső mellett találja. Bizonyos típusok esetén a vonalkódra is szükség van, a pontos alkatrész beazonosításához.

Bojler diagnosztika

A diagnosztika csak hiba esetén működik. Kiolvasása a BE-KI kapcsoló gomb 5 másodperces nyomva tartásával kérhető le.

1. lámpa – Kártya hiba (vajon milyen kártya)

2. lámpa – Anód hiba (ezt vajon honnan tudja)

3. lámpa – az NTC érzékelő hibás (ez a hőmérsékletet méri)

5. lámpa – túl magas vízhőmérséklet

4. és 5. lámpa – Általános túlmelegedés (kártyahiba.  ???)

3. és 5. lámpa – Differenciállis érzékelőhiba  (???)

3. és 4. és 5. – Víz nélküli működés (nincs érzékelő, akkor hogyan?)

A megjegyzéseimből is látszik, hogy nem tökéletes a diagnosztikai rendszer, vagy a fordító nem látott még bojlert.  Az előbb felsoroltakon felül, gyakran előfordul, hogy más lámpák villognak, ezekre is van tapasztalat alapú diagnosztika, de ez maradjon az én titkom.